Iarna aceasta ne-a adus multă zăpadă. Iar o astfel de vreme le dă mari bătăi de cap șoferilor atunci când aceștia vor să-și pornească mașina. În acest articol îți destăinuim niște trucuri, cu ajutorul cărora te vei simți în siguranță pe șosea, chiar și pe timp de iarnă.

 

masina iarna

 

Sfatul nr. 1: Elementele optice

În timpul iernii se face întuneric mult mai repede, așa că este important să te convingi că farurile mașinii tale sunt funcționale. În plus, trebuie să te asiguri că elementele optice sunt curate, căci fiind murdare, acestea nu doar că reduc vizibilitatea, dar și îți fac mașina invizibilă pe drum, pe timp de noapte.

 

elemente optice in masina

 

Sfatul nr. 2: Bateria

Unul dintre cele mai utile lucruri pe care îl poți face pentru mașina ta este să înlocuiești bateria veche cu una nouă! În perioada iernii acest lucru este mai actual ca niciodată. Pe timp rece bateria se descarcă mult mai repede. Deci cu cât este mai mare gerul, cu atât această energie se termină mai rapid. Dacă ai observat că bateria începe să funcționeze prost, cumpără imediat una nouă. Altfel, într-o dimineață geroasă mașina ta ar putea să nu mai pornească.

 

bmw 3 bateria

 

Sfatul nr. 3: Aerul condiționat

Să nu te miri de acest fapt, însă iarna se recomandă să pornești aerul condiționat în mașină, pentru a elimina umezeala excesivă din interiorul acesteia. În caz contrar vor transpira geamurile, iar asta va reduce considerabil vizibilitatea la drum și poate condiționa formarea gheții.

Sfatul nr. 4: Frânele

Nu îți vom reaminti cât este de important să ai grijă de buna funcționare a sistemului de frânare! Dacă atunci când frânezi observi vibrații sau că automobilul este „tras” în diferite direcții, trebuie să te ocupi de diagnosticarea sistemului de frânare! În plus, este foarte important să verifici funcționalitatea sistemului ABS, pentru ca mașina ta să aibă o reacție mai bună în cazul frânării bruște.

Sfatul nr. 5: Lichidul de spălare a parbrizului și ștergătoarele de parbriz

Un lichid de spălare anti-îngheț pentru orice sticlă este un must-have în perioada iernii, pentru orice automobil! În cazul în care acesta lipsește, apa din rezervorul spălătorului va îngheța și poate dăuna nu doar rezervorului, și ci tuburilor și pulverizatoarelor de lichid.

Periile vechi ale ștergătoarelor de parbriz trebuie să fie înlocuite, întrucât pot curăța în mod ineficient sticla de zăpadă și murdărie. Pentru a evita înghețarea ștergătoarelor pe parbriz, se recomandă să le ridici pe timp de noapte.

 

periile

 

Sfatul nr. 6: Curelele și furtunurile

În timpul deplasării, în compartimentul motorului au loc oscilații de temperaturi înalte, însă imediat ce parchezi mașina, toate componentele de sub capotă încep să se răcească brusc. Acesta este unul dintre motivele pentru care toate elementele din cauciuc ale mașinii se uzează rapid. Pentru a te simți în siguranță în timp ce conduci, îți recomandăm să mergi la un service specializat, unde să fie verificate curelele și furtunurile de sub capota mașinii tale.

 

Curelele si furtunurile